Adriaen Brouwer Hayatı ve Eserleri

Adriaen Brouwer Hayatı ve Eserleri

17. yy Avrupa’sında Adriaen Brouwer, Hollanda-Flaman sanatının önde gelen isimlerinden biriydi. Hayatı her ne kadar bilinmezlikle dolu olmasına rağmen, tür sanatı, manzara ve portre sanatı konusunda uzmandı. Brouwer’in genellikle sanatına konu edindiği kişi ve konular, sigara ve alkol kullanan, kumar oyunları oynayan, kavga eden ve hatta askerler ile kavga eden köy halkı yani alt sınıftı. Yüksek Avrupa sanatında bu denli yeraltı sanatı yapan ilginç sanatçılardan biriydi. Adriaen Brouwer acaba sanatında neden alt sınıfı ele almıştı? Bugünkü içeriğimizde 17. yüzyılın Flaman sanatına odaklanarak Adriaen Brouwer’in hayatına değineceğiz ve sanatçının öne çıkan eserlerini inceleyeceğiz.

Adriaen Brouwer Kimdir? 

Doğum tarihi tam olarak bilinmemekle beraber Adriaen Brouwer, 1605 veya 1606 yılında Belçika’da dünyaya geldi. Yoksul bir ailede doğan Brouwer, henüz 15-16 yaşlarına gelmeden ailesinin evinden ayrılmıştır. Duvar halısı tasarlayan babasını ise bu yaşlarında kaybetti. Çok küçük yaşlarda çalışma hayatına atıldı. 1625 yılında Adriaen Brouwer, Barend Van Someren isimli bir başla Flaman sanatçı tarafından ikametine alındı. Artık Brouwer, Amsterdamlı olmuştu. Hatta bazı kaynaklara göre buradaki sanatçılarla 23 Temmuz 1626’da yaptığı bir resim satışı sözleşmesi bulunuyor. Amsterdam’da resim satışına/satışlarına ilişkin konularda noterlik yaptığı düşünülmektedir. Burada bir süre “Retorik Odası”nda görev yaptı. “Retorik Odası”, aşağı ülkelerdeki dramatik toplumların oluşturduğu bir üyelikti. Bu çılgın edebiyat grubu sanatçıyı ‘’her şeyden önce aşık’’ gibi bir ifade ile tanımlamaktadır. 

Brouwer, 1631 yılında kendi memleketi Belçika’ya geri dönüyor buraya döndüğü süreçte St. Luke’un loncasına usta ressam olarak katılıyor. Fakat 2 yıl sonra 1633 yılında Adriaen Brouwer Antwerb Kalesinde hapis cezasına çarptırılıyor. Fakat hapis cezasının sebebi tam olarak belli değil çünkü sanatçının yaşamına dair bilgi de çok az. Bu durumun nedeni olarak sanat tarihçiler, siyasi veya vergi kaçağı kaynaklı olduğunu belirtmişlerdir.

Sanatçı, 26 Nisan 1634 yılında gravür sanatçısı arkadaşı Paulus Pontius’un evinde kalmaya başladı. Bu süreçten itibaren ünlü eserlerini yapmaya başladı. Toplum tarafından yaşam stilinin ahlaksız bulunmasına rağmen sanatçılar ve sanat çevresi tarafından çok sevilen saygı duyulan bir sanatçıydı. Muhtemelen alkol bağımlılığı düzensiz yaşantısı nedeniyle 1638 yılında öldü. 

Brouwer’in Sanat Anlayışı 

Hollanda-Flaman sanatının öncülerinden Adriaen Brouwer’in eserleri kendisi de yaşıyorken ilgi gören ve satılan eserlerdi. Hatta bir söylentiye göre Brouwer’in eserleri satılırken çağdaşı olmasına rağmen Rembrandt’ın eserleri henüz satılmaya başlanmamıştı. Günümüze yalnızca 60 eseri kalmıştır ve eserlerinden yalnızca birkaç tanesi imzalıdır. Yaşamında eserleri ve sanatı çok fazla kopyalanmış ve taklit edilmiştir. 

Brouwer, resimlerinde askerler, köylüler yani o dönemdeki alt sınıfın yaşantısını ele alıyordu. Buradaki alt sınıf insanlar ise genellikle sigara ve alkol içen, zar ve kart oyunları oynayan, kavga eden insanlardır. Sahneler ise ya tavernalarda ya da kırsal bölgelerde gerçekleşir. Yaşamının son yıllarında daha çok manzara çalışmaları yapan Brouwer, farklı kafa ve yüz çalışmaları yaparak troni olarak isimlendirilen bir türün ilerlemesine büyük katkıda bulunmuştur. Sanatındaki renk tonları birbirine göre değişiklik gösterse de tam olarak ne zaman hangi tonları kullandığı bilinmese de kimi zaman parlak ve doğal renkleri kimi zaman ise kahverengi, gri, yeşil gibi vurgulu renkleri de eserlerinde tercih etmiştir. 

Brouwer’in Eserlerinin Temaları ve Özellikleri 

Brouwer eserlerinde yukarıda da bahsettiğimiz gibi alt sınıf insanları oldukça yeraltı bir üslupla resmetmiştir. Sanatın karşı konulmaz bir üst sınıf merakı ve ilgisine adeta meydan okur gibi ısrarla alt sınıfta yer alan, kötü alışkanlıklara sahip olan ve yalnızca gündelik kaygılar güden insanlar Brouwer’in resimlerinde hayat bulmuştur. 

Kimi eserleri dönemine göre oldukça çarpıcıdır ki sanatı izleyen kişiler tarafından öfke tiksinti gibi negatif duygular oluşturur. Aslında günümüz modern sanatının felsefesinde de bu durum yatar. Gerekirse o kötü duygu yaşatılır ve hissettirilir fakat o sanat eseri klasik olmaz. Bu bağlamda Adriaen Brouwer’in gerçekten büyük bir sanatçı olduğu tartışmasızdır. Resmine konu ettiği ya da resimlerine konuk olan kişiler toplumun gerçekçi olmayan değer yargıları ile adeta oyun oynar. 

Adriaen Brouwer’in Önemli Eserleri 

Brouwer’in günümüze çok fazla eseri kalmamış olsa da yaşamı boyunca eserleri kopya edilmiştir. Birçok eserinin üzerinde imza olmadığı için muhtemelen ona ait olan eserler çevresinde olan kişilerin ya da öğrencilerinin sayılmıştır. Eserleri arasında en ünlü olanlardan bazıları ise şöyledir; Adriaen Brouwer Interior Of a Tavern (Bir Taverna’nın İçi), Sigara İçenler, Kartlar Üzerinde Kavga Eden Köylüler, Koku, Gençlik Surat Yapıyor, Geri Operasyon, Acı İksir, Ay Işığında Kumul Manzarası gibi önemli eserleri bulunmaktadır. Sanat tarihinde özellikle tür sanatına ciddi başyapıtlar vermiştir. Bu eserlerden bazılarına tek parça kanvas tablo modelinde erişebilmek için Tablohane’yi ziyaret edebilirsiniz. 

The Smokers - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Sigara İçenler (The Smookers)

Sigara İçenler isimli eser Adriaen Brouwer’in en ünlü tablolarından biridir. Resimde beş erkek sigara ve içki içmektedir. Figürlerin her biri kendinden geçmiş bir halde adeta tuvale yakalanmışlardır. Resmin en dikkat çeken kısmı ise sağ üst köşesinde bulunan pencereden görünen manzara. Resmin bütünlüğüne tamamen tezat ve üstelik resmin önünde sırtı bize dönük bir kişi bulunur. Bu kişi açık manzaraya doğru bakar fakat manzaranın keyfini çıkarır gibi bir görüntüsü yoktur. Kayalıkların arkasına saklanmış içerideki erkeklerin rahatça sigara içmelerini sağlıyor gibidir. Dekorasyonunuza bu çarpıcı eseri taşımak için hem MDF tablo şeklinde hem de cam tablo şeklinde Tablohane’den bulabilirsiniz. 

Peasants Brawling over Cards - Kartlar Üzerinde Kavga Eden Köylüler

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Kartlar Üzerinde Kavga Eden Köylüler (Peasants Brawling over Cards) 

Bouwer’in bir başka ünlü tablo modellerinden birisi de Kartlar Üzerinde Kavga Eden Köylüler isimli tablodur. Ön planda üç erkek muhtemelen kart oyunları oynarken gerilip kavgaya tutuşuyorlar. Resmin sağ gerisinde oturan 3 yaşlı insan bulunuyor ve üstelik erkek olan kavgaya bakmak veya ayırmak için ayaklanmış. Sanatçı yine cesurca bu kısa anı resmetmiş. Kartlar Üzerinde Kavga Eden Köylüler isimli esere Tablohane’den ulaşabilirsiniz. 

Dune Landscape by Moonlight - Ay Işığında Kum Tepesi Manzarası

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Ay Işığında Kum Tepesi Manzarası (Dune Landscape by Moonlight) 

Ay Işığında Kum Tepesi Manzarası isimli eser, Brouwer’in son dönem eserlerinden birisiydi. Genellikle bir mekan içindeki köylüleri resmeden sanatçı son yıllarına kadar doğaya pek değişmemişti. Dönemine göre oldukça modern eserler veren sanatçının doğa manzarası da oldukça çarpıcıdır. Siz de sanatçının bu eşsiz eserine Tablohane aracılığıyla ulaşabilir, büyük ev tablosu olarak kullanabilirsiniz.

The Bitter Potion - Acı İksir

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Acı İksir (The Bitter Potion) 

Brouwer’in resimleri kadar resimlerine koyduğu isimler de bir o kadar çarpıcı. Bir erkek portresinde figür elinde bir şişe tutar. Sanki az önce o şişedeki sıvıyı içmiş gibi yüzü ekşimiş rahatsız olmuştur. Şişedeki sıvı çok belli ki acıdır. Teknik olarak tam karşıdan değil hafif yan profilden resmedilmiştir. Bu da Adriaen Brouwer’in sanat tarihine bulunduğu önemli teknik katkılardan biridir. Her ne kadar bir portre resmi olsa da ne yaşlı ne genç olan bu adam aslında bir köylüdür. İçtiği sıvının da bir alkol olma ihtimali çok yüksektir. Brouwer yine o küçük anı yakalamıştır. Esere Tablohane’den ulaşabilir ve bu tabloyu satın alarak evinizin dekorasyonuna önemli bir katkıda bulunabilirsiniz. 

Önceki yazımıza https://www.tablohane.com/blog/country-tarzi-dekorasyon-icin-tablo-onerileri-1254 linkinden ulaşabilirsiniz.


Başlık