Edebiyattan İlham Alan Tablolar

Edebiyattan İlham Alan Tablolar

Geçmişten günümüze sanat ve edebiyat birbirini tamamlayan alanlar olmuştur. Onları birbirinden ayrı düşünemeyiz. Şüphesiz ki sanat ve edebiyat arasındaki bağ yadsınamaz! Neden mi? Çünkü sanat veya edebiyat kelimelerinden birini duymamız illa ki bir diğerini aklımıza getirecektir. Edebiyat, okuyucularının yaratıcılıklarını ortaya çıkaran, hikâyeleri sanat dünyasına yansıtan bir alandır. Edebi eserler, sanat aracılığıyla görselleştirilebilir. Böylelikle edebiyattan ilham alan tablolar oluşur. 

Sanat Tarihi’nin nerdeyse her döneminde edebiyat, sanatçıların ilham kaynaklarından olmuştur. Birçok ünlü ressam, edebiyattan ilham alan tablolar yapmıştır! Acaba bu ressamlar kimlerdi? Peki, sizce hangi tablolar edebi eserlerden yola çıkılarak yapıldı ve bu tablolara konu olan edebi eserler hangileriydi? Birlikte öğrenmeye ne dersiniz? Eminim ki bu konuda bizim kadar sizler de meraklı ve isteklisiniz. Tam da bu sebeple bugün sizlerle “Edebiyattan İlham Alan Tablolar” konusunu inceleyeceğiz. Hadi o zaman başlayalım!

Edebiyatın Sanata Dönüşüm Süreci

Edebiyat, duyguların, düşüncelerin, hayallerin, olayların ya da durumların dilin gücüyle estetik bir biçimde ifade bulduğu sanattır. Yazılı-sözlü anlatımla yapılan edebiyatın, malzemesi söz ve ses, muhatabı ise insandır. Üretim aracı dil olsa da onu görsel sanatlarla birleştiren özellikler vardır. Duygu-düşünce, yaratıcılık, hayal gücü, sezgi, izlenim, gözlem, doğa, insan gibi... Bu bağlamda diyebiliriz ki edebiyatın sanata dönüşümü; dil, yazı, anlatım aracılığıyla görselliğe aktarılmasıdır. Örneğin yazılı hikâyeler, efsanevi olaylar, mitoloji konuları edebiyatın sanata dönüşümünü gösterir. Böylelikle edebiyatın sanata dönüşüm süreci başlar.

Dönüşüm süreci edebiyat ve sanat ilişkisini net bir şekilde ortaya koyar. Edebiyat sayesinde sanatçılar, edebi hikâyeleri ilgi çekici görsel pencerelere dönüştürür. İşte edebiyattan ilham alan tablolar da bu şekilde oluşur! Sanatçılar, edebiyattan ilham aldığı eserleri ile kendilerinin ve bizlerin görsel zihinlerini harekete geçirir!

Edebiyattan İlham Alan İkonik Tablolar

Sanat Tarihi’nde, edebiyattan ilham alan tablolar yapılmıştır. Bahse konu tablolar, hikâyenin kendisinden daha etkilidir. Kişiler üzerinde derin izler bırakan bu tablolar oldukça ilgi çekicidir. Üstelik, arka plan hikâyesinde verdiği mesajlarla da bizi oldukça şaşırtır! Dolayısıyla bunları “ikonik tablo” olarak nitelendirebiliriz. Buradaki “ikonik” kelimesi, bir hikâyeyi, kişiyi, objeyi temsil eden olgular anlamındadır. İkonik tablolar, tıpkı ikonlar gibi akılda kalıcı semboller oluşturur. İkonik bir sanat eseri denilince akla gelen ilk tablo denilince Sanat Tarihi’nde bir dönüm noktası olan Mona Lisa tablosu örnek verilebilir.

Pablo Picasso, Salvador Dali, John Everett Millais, John William Waterhouse, Pieter Bruegel gibi sanatçılar edebiyattan ilham alan tablolar yapmıştır! Örneğin John Everett Millais’in “Ophelia”, John William Waterhouse’un “The Lady of Shalott” ve “Ulysses and the Sirens” adlı tabloları, edebi eserlerden esinlenen sanat eserlerindendir. Ayrıca Pablo Picasso’nun “Don Quixote”, Pieter Bruegel’in “The Fall of Icarus”, Salvador Dali’nin “Mad Tea Party” adlı eserleri de edebiyattan ilham alan tablolardır. Birbirinden değerli bu ünlü tablolara göz atmaya ne dersiniz?

Ophelia - 1851 - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Ophelia - John Everett Millais 

Edebiyattan ilham alan tablolara ilk olarak “Ophelia” tablosuyla başlayalım. Tabloda William Shakespeare’in “Hamlet” eserinden ilham alınmıştır. Ön-Rafaelloculuk akımının etkisindeki yağlıboya tabloda, Millais, Ophelia’yı, giysileri genişçe açılmış, nehirde sırt üstü bir vaziyette boğulmadan önce dudakları son şarkısını söylemek için hafif açık olarak betimledi. 

Ophelia'nın açık kolları, onun saf niyetini, çaresizliğini simgeliyor. Ophelia’yı bu derece başarılı tasvir eden Millais, belli ki Shakespeare’in metnini detaylı incelemiştir. Sanatçı, Ophelia’nın yüzen bedenin duruşu için modeli Elizabeth Siddal’dan 4 ay boyunca suyla dolu bir küvette poz vermesini istedi. Karşılıksız aşkın acısını, Ophelia’nın masum sevgisini, saflığını nitelemesi için menekşe, söğüt, ısırgan otu, papatyaları resmetti. Gelincik, ölüm, unutma beni çiçeklerini kendi ekledi. Eğer sizler de aşkın saf hâlini derin bir şekilde hissettiren bu büyüleyici tabloya sahip olmak istiyorsanız Tablohane’den kanvas tablo çeşitleri ile sipariş verebilirsiniz. 

The Lady of Shalott - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

The Lady of Shalott - John William Waterhouse 

“The Lady of Shalott” tablosunda Alfred Lord Tennyson’un tabloyla aynı isimdeki şiirinden esinlenilmiştir. Edebiyattan ilham alan tablolar arasında önemli yere sahip bu tabloda, sanatçı, Lady’nin kayığıyla nehirde yol aldığı anı resmetti. Lady, dağılmış uzun kızıl saçları, beyaz giysisiyle, başı hafif yukarı kalkık bir vaziyette betimlenmiştir. Yukarı kalkan kaşları, aşağı bakan gözleriyle içini çeker gibi verilmiştir. 

Tablodaki semboller Lady’nin kuledeki yaşamına, yolculuğuna, ölümüne dair ipuçları verir. Sanatçı, eserindeki nehir manzarasını doğadaki gözlemlere dayandırarak yaptı. Kayığın önündeki üç mumdan ikisi sönüktür. Bunun sebebi Lady’nin yolculuğunun bitmesidir. Mumların önüne, üzerinde Hz.İsa’nın bulunduğu bir haç yatırılmıştır. Bu haç Lady’nin ölünce cennete ulaşacağının dini semboldür. İlham kaynağı şiir olan bu muhteşem tabloyla evinize edebi bir esinti katmak istiyorsanız Tablohane’den farklı tablo çeşitleriyle sipariş verebilirsiniz. 

Don Kişot - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Don Quixote - Pablo Picasso 

Edebiyattan ilham alan tablolardan bir diğeri ise sanat ve edebiyatın bağını en iyi şekilde yansıtan Pablo Picasso’nun “Don Quixote” tablosudur! Picasso, tabloda Cervantes'in Don Quixote romanından ilham almıştır. 1955 tarihli Kübizm ve Dışavurumculuk akımlarıyla oluşturulmuş eskiz, kitabın 350. yıldönümünü kutlamak amacıyla Fransız haftalık dergisi Les Lettres Françaises’de yer aldı. Basit bir çizim olarak görünse de kitap karakterlerinin absürtlüğünü, mizah şeklini fevkalade bir şekilde yansıtan bu tabloya Tablohane’den göz atabilir, MDF tablo olarak sipariş oluşturabilirsiniz.

Landscape with the Fall of Icarus - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

The Fall of Icarus - Pieter Bruegel 

“The Fall of Icarus” adlı tabloda Ovidius’un “Metamorfozlar” adlı eserinden esinlenilmiştir. Tuval üzerine yağlıboya olarak yapılmış eser, mitoloji tabloları arasındadır. Tabloda deniz ve gemilerle geniş, ayrıntılı bir manzara resmedilmiştir. Tabloda günlük işleriyle uğraşan çeşitli figürlere yer verilmiştir. Bir çiftçi, bir çoban, bir balıkçı trajedinin farkında olmayıp işlerine dalmış şekilde tasvir edilmiştir. 

Erimiş kanatlarıyla denize dalan Icarus figürü, sağ alt köşeye yakın bir yerde, kırsalın rutin işleri arasında neredeyse görülmeyecek şekilde verilmiştir. Manzaranın işlenişi öndedir. İkarus'un düşüşü önemsizdir. Sanatçı, bu eserinde karmaşık ve ahlaki gözlemlerinin tipik bir örneği olan insanı yorumlamıştır. Edebiyattan ilham alan tablolardan olan mitolojik konulu bu tabloyu Tablohane’den cam tablo vb. olarak satın alabilirsiniz.

Ulysses and the Sirens - Ulysses Ve Sirenler - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Ulysses and the Sirens - John William Waterhouse 

Edebiyattan ilham alan tablolardan “Ulysses and the Sirens” tablosu, Homeros’un “Odysseia” eserinden esinlenilmiştir. Tabloda, Odysseus’un yolculuklarından bir bölümü resmedilmiştir. Tabloda kadın başlı kuş vücutlu sirenler, büyüleyici şekilde şarkı söyleyerek Odysseus ve mürettebatını ölümcül sulara çekmeye çalışır vaziyette tasvir edilmiştir. Mürettebat şarkıları duymamak için kulaklarını tıkar. Sirenleri duymak isteyen Odysseus ise mürettebatına kendisini direğe bağlamalarını emrederek, gemisini riske atmadan dinleme zevkini yaşayacaktır. Tabloyu yakından incelemek istiyorsanız Tablohane’den ulaşabilirsiniz.

Mad Tea Party - Salvador Dali 

“Mad Tea Party” tablosu, İngiliz yazar Lewis Carroll’un “Alice Harikalar Diyarında” adlı eserinden esinlenilmiştir. Kompozisyonun merkezinde Dali’nin imzası diyebileceğimiz eriyen saat nesnesiyle karşılaşırız. Bu saat çay servisi için masa görevi görür. Bunun ortasından bir ağaç büyür, ağacın tepesine renkli kelebekler işlenmiştir. Dali’nin kaotik doğayı resmettiği sürrealist tarzını yansıtan ve edebiyattan ilham alan tablolar arasındaki eser, sürrealist tablolar arasında oldukça önemlidir.

Önceki yazımıza https://www.tablohane.com/blog/giuseppe-arcimboldo-hayati-ve-eserleri-1271 linkinden ulaşabilirsiniz.

Başlık