Giuseppe Arcimboldo Hayatı ve Eserleri

Giuseppe Arcimboldo Hayatı ve Eserleri

Sanat Tarihi’nde öne çıkan Giuseppe Arcimboldo, Rönesans sanatçıları arasında yer alır. İtalyan ressam Arcimboldo, ressamlık dışında mimarlık, mühendislik gibi birkaç farklı mesleği de icra etmiştir. Maniyerizmin öncülerinden olan sanatçı, doğayı portreleştiren ressam olarak anılır. Giuseppe Arcimboldo eserleri yansıttıkları sanat tarzıyla kendi içerisinde ve dünyada büyük ilgi uyandırır.

Bugünkü konumuz Sanat Tarihi alanında kendinden söz ettirmiş Giuseppe Arcimboldo hakkında olacak. Değerli sanatçının kim olduğunu, hayatını, sanat anlayışını, tarzını, eserlerini birlikte öğrenmeye ne dersiniz? Elbette dediğinizi duyuyoruz. Öyleyse “Giuseppe Arcimboldo kimdir?” sorusuyla bugünkü konumuza başlayalım.

Figure III - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Giuseppe Arcimboldo Kimdir?

Arcimboldo, 5 Nisan 1527 tarihinde bir ressamın oğlu olarak Milano’da doğdu. Annesi Chiara Parisi, babası Biagio Arcimboldo’dur. Rönenans’ın en güçlü ve dikkat çekici ressamlarından olan sanatçı, mimar, mühendis, sahne tasarımcısı gibi meslekleriyle de tanınır. Arcimboldo, sanat hayatına babasıyla birlikte 1549 yılında Milano Katedrali’nin İncil’den öykülerinin vitray tasarımlarını yaparak başladı. Milano Katedrali'nin vitray tasarımcısı Giuseppe Arcimboldo, başarılı ve güzel işlere imza atarak kısa sürede ismini sanat dünyasına duyurdu. Örneğin Como Katedrali’nde yer alan Meryem Ana Dormition’ın duvar halısı için goblen tasarımlarını, resimlerini, fresklerini hatta vitrayların tasarımlarını yaptı. 

1562 yılında Habsburg İmparatoru I. Ferdinand’ın davetiyle Viyana’ya giden sanatçı, burada saray ressamı olarak çalışmaya başladı. I. Ferdinand’ın ölümünden sonra tahta II. Maximilian geçti. II. Maximilian, Giuseppe Arcimboldo’nun saray ressamı olarak kalmasını istedi. Ayrıca eserlerinin çok beğenilmesi onun mimar, sahne tasarımcısı, mühendis, koleksiyoner, sanat uzmanı olarak da sarayda görev yapmaya devam etmesini sağladı. 1576 yılında II. Maximilian ölünce tahta II. Maximilian’ın oğlu II. Rudolp geçti. Arcimboldo, II. Rudolph döneminde de saraydaki görevini sürdürdü. Daha sonra II. Rudolph, Prag’da yaşamaya karar verdi, Arcimboldo da 1587 yılına kadar ona eşlik etti. Uzun yıllar Habsburg imparatorları II. Maximillian ve II. Rudolph'un en sevdiği saray ressamlarından biri olmaya başaran Arcimboldo, 1587 yılından sonra ise Prag’dan ayrıldı ve vefatına kadar (11 Temmuz 1593) Milano’da yaşamını sürdürdü. 

“Arcimboldo nerede yaşamıştır?” sorusuna gelirsek yukarıdaki bilgilerden yola çıkarak sanatçının başta Milano olmak üzere, Viyana, Prag gibi şehirlerde de yaşadığını söylemek mümkündür. Yaptığı işlerle Sanat Tarihi camiasında kendini ispatlamış Arcimboldo eserlerini nasıl yaratmıştır? İşte bence en önemli sorulardan biri bu olmalı. Bunu öğrenmek için sanatçının sanat anlayışı ve tarzına göz atmaya ne dersiniz?

Figure V - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Arcimboldo’nun Sanat Anlayışı ve Tarzı

Sanat hayatına Milano’da dinsel resimlerle başlayan Maniyerist ressam Giuseppe Arcimboldo, genellikle eserlerini Viyana ve Prag’da Habsburg Hanedanları için tasarladı. Arcimboldo, meyve, sebze, çiçek, hayvan, kitap vb. gibi objelerin bir araya getirdiği yaratıcı portre başları yaptı. Arcimboldo tarzı dediğimiz bu portreler onun tanınmasını sağladı. “Birleşik kafalar” olarak nitelendirilen portre tarzı, natürmortla portrenin karışımı diyebiliriz. Bu tarz, 16. yüzyılın sonlarında aristokrasi arasında çokça popülerleşti. Yaratıcı ve eğlenceli Arcimboldo portreleri, genellikle konuyla alakalı sembolik anlamlar vermektedir. Örneğin sanatçı bir kütüphanecinin portresini tamamen kitaplardan, bir bahçıvanın portresini ise çiçek, meyve ve sebzelerden yaptı. Avrupa maniyerizminin belki de en ilginç sanatçısı olarak nitelendirebileceğimiz Arcimboldo, yaptığı portrelerle Sanat Tarihi’nde eşsiz bir yere sahip!

Giuseppe Arcimboldo’nun eserlerinde en yaygın temalar arasında imparatorların ve hükümdarların portreleri, dört mevsim, dört elementin alegorik temsilleri yer alır. Alegoriler ressamı Arcimboldo, hayvan, meyve ve sebze portreleri de resmetti. Meyve portresi demişken bu tür portreler, okul öncesi eğitimlerde, anaokullarında etkinlik olarak yapılır. Böylelikle çocuklar eğlenirken öğrenir, yaratıcılıkları ortaya çıkar. Bence Arcimboldo, okul öncesi için meyve portreleri konusunda önemlidir. Ayrıca bu tür meyve-sebze portreleri anaokulu tabloları olarak çocuklara ilham vermesi açısından sınıfların duvarlarına asılabilir veya çocukların etkinlikleriyle meyve kanvas tabloları hazırlanabilir.

Sanatçının resimleri genellikle alegori, kelime oyunları, şakalar gibi anlam katmanı içerir. Doğal dünyaya, insanla doğa arasındaki ilişkiye olan ilgisiyle tanınan sanatçı, bazı eserlerinde olağanüstü düzenleme yeteneğini farklı şekillerde kullandı. Tematik sahnelerde illüzyonla sanatı birleştirerek ilk sürrealistlerden sayıldı. Arcimboldo,“Aşçı veya Şef” ve “Bahçıvan” eserleri gibi tepetaklak (tersyüzler) resimler yaptı. Eserlerinde hayranlık uyandırmak isteyen sanatçı, canlı veya cansız öğeleri tek bir kompozisyon içerisinde vermeyi başardı. Arcimboldo’nun tarzından Salvador Dali, Pablo Picasso, Max Ernst, Rene Magritte, David Hockney gibi birçok sanatçı ilham aldı, etkilendi. Örneğin Picasso tabloları arasında bazılarında, özellikle de Max Ernst'’in “Gelinin Soyunması” isimli eserinde bu etkiler görülür.

Arcimboldo Eserleri Hangi Müzelerde Yer Almakta? 

Arcimboldo kendine özgü üslubuyla birçok eser yaptı. Söz konusu Giuseppe Arcimboldo eserleri, Paris’teki Louvre, National, National Gallery of Art Washington D.C., Cremona’daki Museo Civico Ala Ponzone ve İsveç’teki Skokloster Kalesi gibi önemli müzelerde sergilenmektedir. Bu müzeler sayesinde sanatçının değerli eserleri hayranlarıyla buluşuyor! Sizler de bir gün buraları ziyaret ederseniz sanatçının muhteşem eserlerine göz atmayı unutmayın! 

Giuseppe Arcimboldo'nun En Bilinen Eserleri

Sanatçının yaptığı eserler arasında en bilinenleri, “Vertumnus”, “Dört Mevsim Serisi”, “Dört Element Serisi ”, “Kütüphaneci”, “Aşçı veya Şef ”, “Bahçıvan” isimli tablolarıdır. Arcimboldo'nun en ünlü eseri denilince genellikle akla “Vertumnus” tablosu gelir. Giuseppe Arcimboldo, tabloda II. Rudolph’un portresini meyvelerle, sebzelerle, çiçeklerle resmetti. Saltanatla doğanın uyumunu yakalayan sanatçı, Rudolph’u Roma’nın bahçe ve ürün tanrısı “Vertumnus” olarak simgeledi ve imparatorluğun bolluk, bereketine işaret etti. 

Arcimboldo’nun II. Rudolph’u bu şekilde resmetmesi, II. Rudolph’un beğenisini kazanmasını sağladı. Her objenin özenle seçildiği “Vertumnus” tablosu sanatsal değeriyle birlikte simgesel önemiyle de dikkat çekicidir. Bu değerli “Vertumnus” (Figure V)” tablosuna sahip olmak isterseniz çeşitli tablo seçenekleriyle Tablohane’den sipariş verebilirsiniz.

Figure IV - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Dört Mevsim Serisi

“Dört Mevsim Serisi”, Vertemnus eseri kadar önemlidir. Bu seride mevsimlerin her biri yılın o zamanına ait meyve, sebze ve çiçek gibi objelerden oluşturulmuştur. Her tabloda birçok meyve, sebze kullanılmış, resimler profil ve büst olarak tasarlanmıştır. “Yaz” genç bir kız, “İlkbahar” genç bir erkek, “Sonbahar” olgun bir erkek, “Kış” ise hepsinden daha yaşlı bir adam tarafından temsil edilmiştir. Giuseppe Arcimboldo, değişen mevsimlerle yaşamın aşamalarını vurgulamıştır. Evinizin veya ofisinizin duvarlarını süslemek için dikkat çekici 4 Mevsim tablolarından “Yaz (Figure III)” ve “İlkbahar (Figure IV)” tablolarına Tablohane’den ulaşabilir, kanvas tablo, MDF tablo vb. çeşitlerle sipariş edebilirsiniz.

  Cam  Mdf  Puzzle  Yapboz  Taş  Cam Figure VI - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Elementler Serisi 

“Elementler Serisi”, “Hava, Ateş, Toprak ve Su” isimli tablolardan oluşur. Resimler, profil ve büst olarak yapılmıştır. Bu portreler çeşitli hayvan ve objelerle oluşturulmuştur. Örneğin “Ateş” tablosu hâriç diğer tablolarda hayvan figürleri kullanılmıştır. “Ateş” tablosunda ise farklı bir tasarım söz konusudur. Çene ve boyun şamdan şeklinde olup göz çukurlarına mumlar yerleştirilmiştir. Kulak ve burnu ise ateş yakacakları temsil eder. Boyundaki eriyen mum portrenin saçlarını tutuşturarak portreye farklı bir hava katar! Eğer siz de Giuseppe Arcimboldo eserlerinden “Ateş” isimli bu ilginç tabloya göz atmak isterseniz Tablohane’den ulaşabilir, cam tablo gibi tablo modellerinde sipariş verebilirsiniz. 

Önceki yazımıza https://www.tablohane.com/blog/tablolar-ile-sanat-terapisi-nasil-yapilir-1270 linkinden ulaşabilirsiniz.


Başlık