Mitoloji Konulu Tablolar ve Hikayeleri

Mitoloji Konulu Tablolar ve Hikayeleri

Sanat tarihi denildiğinde akıllara hep özellikle Avrupa’nın klasik çağlarında meydana gelen sanat akımları ve bu dönemde yapılan sanat eserleri akıllara gelir. Rönesans, Barok, Rokoko ve Noklasik olarak adlandırdığımız bu klasik dönemde çokça mitoloji konulu tablolar yapılmıştır. Daha çok köklerini ve hikayesini Antik Yunan’dan alan bu eserler Yunan mitolojisi tabloları veya mitolojik sanat eserleri olarak bilinir. Tablohane olarak bugünkü yolculuğumuzda mit ve sanatın harmanlandığı mitoloji konulu tablolara değineceğiz. 

Golden Apple of Discord - Jacob Jordaens 

Yunan mitolojisinde Truva savaşını bilmeyen yoktur. Birçok kaynağa göre de güzelliği ile bir kadın başlatmıştır bu savaşı. Truva savaşının hemen öncesinde gerçekleşen güzellik yarışması ve muhtemelen o an yaşanan tartışmalar Jacop Jordaens’ın Nifak’ın Altın Elması (Golden Apple of Discord) isimli eserinde 1633 yılında hayat bulmuş. Kıskançlık tanrısı Eris, bir eğlenceye davet edilmez. Bu yüzden intikam almak için üzerinde ‘’en güzele’’ yazılı bir elma gönderir. Elbette bu törende Aphrodite, Hera ve Athena arasında bir tartışma başlar. Her biri en güzelinin kendi olduğunu iddia eder. Elbette güzellik tanrıçası Aphrodite kazanır. Mitoloji konulu tablolar arasında yer alan resim ise tam olarak bu tartışma anını yakalamıştır. 

Landscape with the Fall of Icarus

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Landscape with the Fall of Icarus - Pieter Brugel 

Pieter Bruegel’in eseri olan, “İkarus’un Düşüşü Sırasında Bir Manzara” isimli eser de mitoloji konulu tablolar arasında yer alan bir başka eser. Eser Bruegel'in ilginç sanatı ile birleşiyor. 1558 yılında yapılmış bu eser, Mitolojik sanat eserleri arasında Yunan mitolojisinden İkarus’un hikayesini esas almış. Bu hikayeye göre; Girit'teki bir labirentte babası ile beraber tutsak olan İkarus, bu labirentten çıkmanın yollarını arar. Babası oğluna balmumundan kanat yaparak uçarak özgür olmasını sağlayacaktır. Yaptıkları kanatlar her ne kadar işe yarasa da İkarus güneşe yaklaştığı için parçalanır ve denize düşerek ölür. Mitoloji konulu tablolar arasında yer alan resimde ise sağ alt köşede İkarus’un denize düştüğü an betimlenmiştir. 

Bir başka hikayeye göre ise Daidalus (İkarus’un babası) Girit'teki tutsaklıklarından önce, yeğeni Perdix’i testere, pergel gibi çeşitli aletleri icat ettiği için kıskanmıştır. Kıskandığı için onu Akropol’den atmıştır. Bu durumu gören Athena Perdix’i kuşa çevirir. Yaşadığı üzücü durum yüzünden hep yükseklerden korkan ve yuvasını daime alçaklara kuran bir keklik olmuştur. Kendini iten amcasının oğlu düşüp öldüğünde onun yanında, cenazesinde olmuştur. Resimde balıkçının sol tarafında dallara konmuş bir çil kekiktir o… Sanat tarihinde resmi resim yapan, o resmin hikayesi ve felsefesidir. Bu derin hikaye Bruegel’in Flaman tarzıyla vücut bulmuştur. Eseri cam veya kanvas tablo modellinde incelemek ve satın almak için Tablohane’yi ziyaret edebilirsiniz. 

Circe Invidiosa

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Circe Invidiosa - John William Waterhouse 

Kıskanç Kirke, Waterhouse’un 1892 yılında Yunan mitolojisinde yer alan bir hikayeden yaptığı ünlü mitolojik tablolar arasında yer alan bir eserdir. Sanatçı yaşamı boyunca eserlerinde Kirke’ye çok fazla yer vermiştir. Eser, Roma döneminde yaşamış Ovid’in Metamorphosis isimli hikayesine dayanmaktadır. Burada Kirke, Scylla’yı deniz canavarına dönüştürüyor çünkü kehanet dolu bir deniz tanrısı olan Glaucus Scylla’ya ya karşı Büyücü Kirke’yi küçümsemesemiştir. Scylla’ya ya hem Kirke hem de Glaucus aşıktır. Fakat büyücü Kirke onu kimseye yar etmez. Mitoloji konulu tablolar arasına adını yazdıran Circe İnvidiosa, eserini Tablohane’den satın alabilirsiniz. 

Narcissuss

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Narcissuss - Caravaggio 

Caravaggio’nun güçlü yorumu ile buluşan bir başka mitoloji konulu tablo Narcissuss’tur. Günümüzde hem günlük hayatta hem de psikoloji bilimine de yansımış olan kendini her şeyden çok sevme üstün görme hali olan narsizm, aslında köken olarak Yunan mitolojisine dayanıyor. Hikaye ise şöyle; gören herkesi güzelliği/yakışıklılığı ile kendine hayran bırakan genç bir adam bulunuyor. Herkes, tüm genç kızlar onunla bir kere bile konuşabilmek için bile yarış halinde. Fakat bu genç adam hiç birisine bir karşılık vermiyor. 

Bir gün ormanda dolaşan Narcissuss’un peşine Echo takılır. Narcissus ‘kim var orada’ der. Kız ise ‘orada, orada…’ diye karşılık verir. Narcissuss ne dese Echo onu tekrar eder fakat Narcissuss Echo’yu fark eder. ‘’Sana beni yönetme gücünü vermektense ölürüm’’ diyerek çekip gider. Bu duruma çok üzülen Echo tanrılara onu cezalandırılması için dua eder. Başka bir gün göle su içmeye giden Narcissuss suda kendi yansımasını ilk defa görür. Kendi güzelliği ile büyülenir ve hareket edemez hale gelir. Gözlerini kendinden alamaz. Onu öldürecek olan şeyin yalnızca kendi olduğunu bilerek yansıması karşısında erir ve ölür. Ölü bedenini arayan kişiler ise Narcissuss’u bulamazlar çünkü o artık göl kenarında güzel bir nergis çiçeğine dönüşmüştür. Mitoloji konulu tablolar arasında yer alan bu özel eser, Caravaggio’nun etkileyici tekniği ile birleşince ortaya harika bir sanat şöleni sunuyor. Siz de yaşam alanlarınızda mitolojik bir etki yaratmak için Narcissuss tablosunu hem MDF tablo olarak hem de cam tablo şekliyle Tablohane’den satın alabilirsiniz. 

Gustave Moreau - Oedipus and the Sphinx 

Sanat tarihinde mitoloji konulu tablolar arasında yer alan ve ön plana çıkan bir başka eser ise, Gustave Moreau’nun Oedipus ve Sfenks isimli eserdir. Moreau'nun 1864 yılında yaptığı eser etkileyici perspektifi ve bütünlüğü ile mitolojik tablolar arasında yer alıyor. Oedipus’un Thebas ve Delphi arasındaki yolculukta Sfenks ile buluşmasını gösteren resmin hikayesi ise şöyle; Oedipus bu yolu geçebilmesi için Sfenks’in sorduğu soruya doğru cevap vermek zorundadır. Soruya cevap vermezse ya da yanlış cevap verirse tüm Theba halkı ölecektir. Sfenks’in yönelttiği soru ise şudur; "Sabah dört ayak, öğleden sonra iki ayak ve gece üç ayak üzerinde yürüyen şey nedir?". Oedipus ise cevap verir; ‘’İnsan bebekken emekler ve dört ayak üzerindedir. Yetişkin olur ve iki ayak üzerindedir. Yaşlanınca bastona ihtiyaç duyar ve üç ayak üstündedir’’ der. Oedipus’un verdiği cevap doğrudur fakat Sfenks şaşkınlığını gizleyemez. Hayrete düşen Sfenks oracıkta intihar eder. 

The Fall of Phaeton - Peter Paul Rubens 

Sanat tarihinde mitolojik tablolar arasında yer alan bir başka mitoloji konulu tablo ise Peter Paul Rubens’in Phaeton’un Düşüşü adlı eseridir. Flaman sanatçı etkileyici mitolojik hikayeye kusursuz ışık kullanımını ekleyerek sanat eserini çok üst bir noktaya çıkarmıştır. Mitoloji konulu tablolar arasında yer alan bu eser, 1600’lerin başında yapılmıştır. Eserin mitolojik hikayesi ise şöyledir; Güneş tanrısı olan Helios’un oğlu Phaeton, arabasını kullanma ve yönetme arzusuyla dolup taşar ve nihayetinde izin verilir. Fakat küçük Phaethon güneş arabasını yönetmekte biraz zorlanmaya başlar. Sonrasında ise kontrolü tamamen kendisinden çıkar. Dünyaya yangınlar, felaketler, depremler, kuraklık ve kaos egemen olur. Zeus Phaeton’u arabayı durdurmak için yıldırımlarla vurur. Bu sırada Phaeton düşer ve ölür. Hem Phaeton hem de dünya arzuların acı sonuna yenik düşmüş olur.

The Triumph of Galatea - Raffaello Sanzio

Raffaello’nun bir başka eseri Galatea’nın Zaferi ise mitoloji konulu tablolar arasında yer alan tablo modellerine dahildir. Bu eserin hikayesi ise şu şekilde; Galatea, genel isimleri nereidler olan Poseidon’un kızlarından biridir. Galatea Polyphemus ile mutsuz bir evlilik içindedir. Polyphemus çok kaba ve inatçı bir dev gözlüdür. Galetea Acis adında bir çobana aşık olur. Galetea’nın kocası bir gün Acis ve Galatea’yı bir aradayken yakalar. Bu duruma çok sinirlenen Polyphemus Acis’in üstüne büyük bir mermer fırlatarak onu öldürür. Galatea ise acılar içinde sabırla kötü evliliğini sürdürmeye devam eder. Aşkı için sabırla acılar çeken Galatea ölümsüzleştirilir ve tanrı katına yükseltilir. Raffaello tam da bu anı resmetmiştir. Galatea’nın zafer kazandığı anı… Böylece mitoloji konulu tablolar arasında eser öne çıkmıştır.

Önceki yazımıza https://www.tablohane.com/blog/johannes-vermeer-kimdir-hayati-ve-eserleri-1250 linkinden ulaşabilirsiniz.

Başlık