Raphael Öncesi Kardeşliği Sanat Akımı ve Öncüleri

Raphael Öncesi Kardeşliği Sanat Akımı ve Öncüleri

Raphael Öncesi Kardeşliği 1848 yılında kurulan ve bünyesinde yedi sanatçı bulunduran bir grup ve sanat akımıdır. Raphael Öncesi Kardeşliği sanat akımında esas konu, bu sanatçıların Yüksek Rönesans’ı tamamen reddedip yerine Erken Rönesans Gotik sanat ve hatta Bizans dönemi sanatının felsefesine uygun daha ruhani ve mistik eserlere yöneldiler. Raphael Öncesi Kardeşliği sanat akımı, sanat tarihinde ilk avangart çıkış olarak kabul edilir. 19. yüzyılda sanat, çok üst zümreye hitap eden bir kurumdu. Fakat antik yunan filozoflarının sanatı tanımlarken doğanın bir taklidi olması gerektiğini ileri sürüyorlardı. 

Raphael öncesi akımı temsilcileri bu felsefenin unutulduğu bir çağda yeniden hatırlatma gereği duymuşlardı. Sanatı besleyen kavramların başında tarih, dinler, mitoloji, edebiyat ve elbette doğa gelmekteydi. Aksi takdirde bu kavramlar unutulduğunda, bu sanatçılara göre İncil’de yazan bir konu bile erotikleştirilerek neredeyse ele ayağa düşürülüyor ve sanat olmaktan uzaklaşıyordu. Bugünkü içeriğimizde Raphael Öncesi Kardeşliği, sanat akımı hakkında derin bir bilgiye sahip olacak ve “Pre-Raffaelite ne demek?” sorusuna yanıt bulacağız. 

Ön Raphaelite Kardeşliği Ne Zaman Ortaya Çıktı?

1848 yılında İngiliz bir grup ressam, şair, heykeltıraş ve sanat okur yazarlarının bir araya gelerek 19. yüzyılda, yani Neoklasik akımı egemen olduğu bir dönemde yeniden ruhani sanata yönelme gözettikleri bir sanat akımı ortaya koydular. Pre-Raphaelite Brotherhood sanat akımı öncelikle yalnızca üç kişi tarafından ortaya çıkmıştı. Fakat daha sonra bu üç kişi çoğalarak yedi kişi oldular. Dante Gabriel Rossetti, John Everett Millais ve İngiltere Kraliyet Akademisinde o dönem henüz öğrenci olan William Holman Hunt bu sanat akımını görüşleri ve düşünceleri ile başlattılar. Sonrasında yanlarına eklenen dört kişi ile beraber Raphael Öncesi Kardeşliği sanat akımını başlatmış oldular. 

Raphael Öncesi Kardeşliği Akımının Özellikleri

19. yüzyılda ortaya çıkmasına rağmen Raphael öncesi kardeşliği sanat akımı, çok da o dönemin sanatsal kültürel özelliklerini yansıtmıyordu. Bir grup sanatçının çıkardığı bir başkaldırı niteliğindeydi. Ön Raffaeloculuk akımı, ‘’Raphael öncesi’’ kavramı ile Yüksek Rönesans’ın önemli sanatçılarından Raffaello’ya göndermede bulunur. Akımın öncüleri, Raphael ve benzer sanatçıların İncil konularını erotize etmelerine, ele ayağa düşürmelerine karşı tepki gösterdiler. 

Raphael öncesi kardeşliği sanat akımı da mitoloji veya İncil’den konuları resimlerine dahil ediyordu. Fakat bunun daha üst bir anlamı olduğunu, daha mistik ve ruhani bir stilde yapılması gerektiğini öne sürmekteydiler. Ön Raffaelloculuk sanat akımı sanat eserlerinin başında Proserpine, Lady Lilith, Ophelia gibi pek çok ünlü resim yer almaktadır. 

Pre-Raphaelite Brotherhood (PRB) Akımının Öncüleri

İlk etapta 3 kişinin Raphael öncesi kardeşliği sanat akımını kurduğunu ve sonrasında dört kişinin daha kurucu üye olarak katıldığını söylemiştik. Neoklasik dönemde bir grup sanatçının Ön Raffaeloculuk sanat akımı ile aslında sanki geçmişe yönelik, geçmişin sanatı ve geçmişin sanatının konularına yönelik bir geriye gitme gibi görünüyor. Fakat durum, aslında o dönemde yapılmış özellikle dini konulara (mitoloji de bir dindi) farklı bir bakış açısı getirmekti. Bunu başta Dante Gabriel Rossetti, John Everett Millais ve William Holman Hunt sonrasında ise James Collinson, William Micheal Rosetti, Frederic George Stephens, Thomas Woolner gibi isimler ele aldılar. Ön Raffaeloculuk sanat akımı sanatçıları aslında sadece yedi kişiden ibaret değildi. Aslında bir çok sanatçı bu akıma uygun eserleri vermeye devam ettiler. Sadece bu yedi sanatçı üst klasik sanatın ve katı kuralların egemen olduğu bir dönemde, geçmişin konularını tekrar gündeme getirerek farklı bir perspektif sunarak bir başkaldırıda bulundular. 

The Day Dream - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Dante Gabriel Rossetti: Prerafaelit Öncüsü

Dante Gabriel Rosetti, Raphael öncesi kardeşliği sanat akımının öncü isimlerinden biriydi. Aynı zamanda bir şair olan Dante Gabriel, sanatında genellikle mitolojik ve edebi konuları dikkate alıyordu. Hayatının büyük çoğunluğunda hem şiir yazdı hem de resim yaptı. Ön Raphael akımına öncülük ederek belli konuların belli ciddiyete sahip olması gerektiğini savundu. Fakat bunu rengarenk paletiyle beraber yaptı. Tüm bunları 19. yüzyılın ortasında yapma cesareti göstermek de Neoklasik döneme tarz açısından bir başkaldırıydı. Dante Gabriel Rosetti’nin ünlü tabloları arasında yer alan eserlerden biri olan ‘’The Day Dream’’ isimli tablosunu Tablohane üzerinden inceleyebilirsiniz. Dilerseniz kanvas tablo dilerseniz de camdan tablo ile satın almak için Tablohane’yi ziyaret edebilirsiniz. 

William Holman Hunt: Simgeci Sanatın İzinde

William Holman Hunt da tıpkı Gabriel Rossetti gibi Raphael Öncesi Kardeşliği sanat akımın kurucu liderlerinden biriydi. Fakat 1850’den sonra William Hunt, Orta Çağ’ın güzel sanatlarını temsil eden tarzdan biraz uzaklaşmaya başladı. Onun tarzı öncesinde de simgeci ve alegorik bir üsluba sahipti. Fakat 1850’lerden sonra bu mistik ve dini konuları ahlaki açıdan vurgulayarak daha didaktilk bir dille gerçekleştirmeye başladı. Hatta 1854 yılında tamamen Raphael Öncesi Kardeşler grubundan uzaklaşarak Orta Doğu’ya gitti. Kahire, Yafada, Kudüs, Şam ve Beyrut gibi semavi dinler için kutsal sayılan topraklarda çalışmalarına devam etti. 

Ophelia - 1851

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

John Everett Millais: Viktorya Dönemi Yenilikçisi

Raphael Öncesi Kardeşliği sanat akımının en özel noktalarından biri birbirinden tarz olarak farklı sanatçıların bir araya gelerek aynı görüş ve uğurda yepyeni bir akım başlatabilmiş olmalarıdır. John Everett Millais, üstün bir resim yeteneğine sahipti. Resim kariyeri henüz 11 yaşında başlamıştı. İsa Ailesinin Evinde, Bir Fransız Protestanı, Ophelia gibi tabloları ile ünlü olan sanatçı klasik Viktorya dönemi sanatına yenilik getirdi. Dönemine göre fazla olan bu resimleri aslında sanatçının çok zeki olduğunu da göstermekte. 1852 yılında yaptığı Ophelia resmi yıllar sonra sanat tarihçiler tarafından hem Ön Raphael tarzını yansıttığı hem de resimde eko-sistem kavramı olarak tanımlandı. Sanatçının başyapıtlarından biri olan Ophelia tablosunu MDF tablo şeklinde Tablohane’den temin edebilirsiniz. 

Echo and Narcissus

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

John William Waterhouse: Mitolojik Resimlerin Ustası

John William Waterhouse, Raphael Öncesi Kardeşliği sanat akımının bir başka kurucu üyelerinden biridir. Her sanatçının şahsına münhasır oluşu aslında sanatçıyı sanatçı yapan özelliklerden biridir. Waterhouse’un hayatı tıpkı ailesi gibi sanat çevresi ve sanatçılar içinde geçmiştir. Bir çok farklı alanda sanat eğitimleri almıştır. Ön Raffaello sanat akımını temsil eden sanatçılar arasında dönemine yani Neoklasik tarza en uygun eserler veren sanatçı John William Waterhouse’du. Daha çok mitoloji konulu eserlere yeni bir bakış açısı getirdiği için Ön Raffaelloculardan sayılmıştır. Antik Yunan mitolojisi konularına 19. yüzyılda öyle bir üslup getirmiştir ki adını hem Neo klasik sanatçıların arasında hem de Raphael Öncesi Kardeşliği sanat akımında görmek mümkündür. Waterhouse’un kanvas tabloları ve daha fazla tablo modellerini incelemek ve satın almak için Tablohane’yi ziyaret edebilirsiniz. 

Önceki yazımıza https://www.tablohane.com/blog/adriaen-brouwer-hayati-ve-eserleri-1255 linkinden ulaşabilirsiniz.

Başlık