Renk Psikolojisi ve Mekan Tasarımında Etkin Kullanılması

Renk Psikolojisi ve Mekan Tasarımında Etkin Kullanılması

Geçmişten itibaren insanlar, renklerin yaşam alanlarına nasıl etki ettiğini merak etmişlerdir. Uzakdoğu’da bir çeşit terapi yöntemi olarak kullanılan renklere, günümüzde farklı alanlarda rastlarız. Renklerin, kişilere ve yaşama etkisi yadsınamaz. Kişinin renklere karşı vereceği tepki duygusal ve psikolojik olarak iki durumla ilişkilendirilir. Buradan anlaşılacağı üzere renk psikolojisi bazı durumlara bağlıdır. 

Görsel dünyanın vazgeçilmezi olan renkler, aynı zamanda duygusal ve psikolojik durumları etkiler. Bu etkiler sonucunda renk psikolojisi ortaya çıkar. Bir bilim dalı olan renk psikolojisi, renklerin kişiler üzerindeki etkisini incelemesi oldukça önemlidir. Renklerin gücü kişiler üzerinde büyük rol oynar. Örneğin evinizi ya da ofisinizi dekore ederken renklerin verdiği enerjiye göre tablolarınızı seçmenizi tavsiye ederiz. Peki, nasıl mı? Gelin bu sorunun cevabını birlikte inceleyelim.

Yağlıboya Görünümlü Soyut Liman II Röprodüksiyon - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Renk Psikolojisi Nedir? 

Renklerin, insanların duyguları ve düşünceleri ile davranışları üzerindeki etkisini inceleyen bilim dalına “renk psikolojisi” denilir. Bu bilim; terapide, modada, dekorasyon oldukça önemlidir. Her rengin verdiği enerji ve hissettirdiği duygu farklıdır. Bu yüzden renklerin insan üzerinde bıraktığı etkilerin net kuralları vardır diyemeyiz. Hadi şimdi sizlerle birlikte genel olarak renklerin taşıdığı anlamlar neler ve hangi renk hangi duygu ifade eder sorularına göz atalım:

  • - Kırmızı: Hareketli bir atmosfer yaratmayı sağlayan ve uyarıcı renkler arasında bulunan kırmızı, enerji, heyecan, aşk ve tutkuyu simgeler. Kırmızı renkli her şey örneğin tablolar kişileri direkt etkiler. Ev veya ofisinizin dekorasyonunda amacınız dikkat çekmek ise kırmızı renkli bir tablo hiç fena olmaz bizce! 
  • - Mavi: Huzuru simgeleyen mavi, rahatlama, güven ve başarının rengidir. Psikolojiye iyi gelen bir renk olmasıyla birlikte bazen de depresyonu temsil eden renktir. 
  • - Yeşil: Ferahlık, uyum ve huzuru temsil eden yeşil stresi azaltan renk olarak rahatlatır. Bu renk kıskançlığın rengi olarak da nitelendirilir.
  • - Sarı: Neşe, canlılık ve ilham veren sarı, mutluluğun rengidir. Yaşamımıza pozitif enerji katar. İlham verici bir renk olması için zekâmızı harekete geçirir.
  • - Turuncu: Turuncu, coşku, mutluluk, heyecan ve enerjiyi simgeler.
  • - Siyah: İlk olarak karanlığı ve kötülüğü temsil ediyor gibi gelse de aslında siyah bilgelik, asalet ve gücü temsil eder. Aynı zamanda siyah rengin anksiyete rengi olduğu söylenir.
  • - Beyaz: Temizliğin rengi olan beyaz, masumiyet, saflık ve huzuru simgeler. Ferah bir yaşam alanı sağlar. 
  • - Kahverengi: Bolluk ve bereketi simgeleyen kahverengi, rahatlama ve güven hissi verir. 
  • - Pembe: Albenili bir ortam sağlayan pembe, romantizm, duygusallık ve narinliği simgeler. Bu nedenle insanı mutlu eden renkler arasındadır.
  • - Mor: Bilincimizi genişleten mor, başarının rengi olarak bilinir. Yaratıcılık, gizem ve lüksü simgeler. Aynı zamanda stresin rengi olarak da bilinir.
  • - Gri: Nötrlüğü, uzlaşmayı ve dengeyi simgeler.
  • - Turkuaz: Rahatlama hissi veren turkuaz, deniz ve gökyüzünün enerjisini simgeler. 
  • - Bej: Huzurlu bir ortamın yaratılmasını sağlayan bej, rahatlatıcı etkiye sahiptir. 

Peki ya renk psikolojisinde hangi renk ya da renkler sizi yansıtıyor? Cevabınızda renk psikolojinizin gelişimi için samimi olmalısınız. 

Soyut Graffiti Çalışması - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Mekân Tasarımında Renkler Neden Önemlidir? 

Renklerin üzerimizdeki etkilerini ele aldığımıza göre şimdi iç mekân konusuna geçebiliriz. Peki ya sizce iç mekân nedir? İç mekân kavramı alt (taban), üst (tavan) ve yanları (duvarlar) mimari anlamda kapalı bir hacimdir. İç mekân tasarımında renklerin etkin kullanımı nasıl olmalıdır? Bunun için bazı önemli noktalar vardır. İlk başta odanın amacına uygun renk seçimi gelir. Diğerleri renk dengesi, renk geçişleri, renklerle mekânı düzenleme, renk ve aksesuarlar, renk-ışık ilişkisiyle yapay ışıklandırmadır.

Bir mekân tasarımda renk psikolojisinin doğru kullanılması renk anlam mekân ilişkisi ile doğrudan bağlantılıdır. İç veya dış mekân fark etmeksizin renk, bulunduğu alanın kimliğini, anlamını ve önemini belirler. Bu bağlamda mekânın işlevine ve mekânda renklerin psikolojik etkileri göz önünde bulundurularak renk seçimi yapılmalıdır. Örneğin spor salonları için enerjik renkler seçilirken meditasyon alanlarında ise huzuru temsil eden soyut tablo modelleri tercih edilmelidir. 

Dekorasyonda Renklerin Etkin Kullanımı Nasıl Olmalıdır? 

İç mekan dekorasyonlarında renklerin bireyler üzerindeki etkileri göz önünde bulundurulmalıdır. İç mekânda renk kullanımı, evinizin veya ofisinizin enerjisini değiştirmek açısından önemlidir. Bu yüzden iç mekânda renklerin anlamı ile bağdaştırmak gerekir. İşte yine burada renk psikolojisi devreye girer! Ayrıca ışık ve rengin psikolojiye etkisini bilmek de gerekir. 

TV izleme odasında koyu renkler tercih edilmelidir. Bu sayede ışık emilerek göz yorgunluğu azaltılır. Çalışma odası veya kütüphanelerde ise açık renkler kullanılmalıdır. Böylelikle fazla ışıkla aydınlık bir ortam sağlanır. Her ikisi de kişiyi hem bedenen hem de psikolojik açıdan daha rahat ettirir. Renklerin doğru bir şekilde kullanımı sadece estetik kaygı değil, mekân ve kişilerle de ilişkilidir. Dekorasyonu yaparken renk seçimine dikkat etmekle birlikte psikolojik dengeyi de sağlamalıyız. Bu bağlamda renklerin üzerimizdeki etkisi her açıdan önemlidir. Şimdi renk psikolojiniz için renk önerileri verelim.

Frangipani - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Oturma Odası İçin Renk Önerileri 

Ailenizle ya da misafirlerinizle vakit geçirdiğiniz oturma odalarında enerji vermesi açısından kırmızı rengi, doğayı temsil eden yeşil rengini ve rahatlatıcı bir renk olduğu için lavanta rengini tercih edebilirsiniz. Açık yeşil tonlarını kullanarak salon ve oturma odanızı dekoratif tablolar ile süsleyebilirsiniz. Örneğin doğayla bağı olan en hoş çiçek tabloları modellerine Tablohane sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Renk psikolojisine göre koyu renkle beyaz rengin birlikte kullanımını da tercih edebilirsiniz. Bu noktada Tablohane’de bulunan siyah beyaz tablo modellerine göz atabilirsiniz. Bunun yanı sıra oturma odası tabloları arasından da beğendiğiniz her tabloyu Tablohane ile uygun fiyatlı olarak kanvas tablo, cam tablo vb. şeklinde satın alabilirsiniz.

Tango Argentino Red Dream - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Yatak Odası İçin Renk Önerileri 

Uykuya dalmakta zorluk çekiyorsanız ve stresinizi azaltmak istiyorsanız renk psikolojisine göre yatak odanızda açık mavi ve açık yeşil tonlarını tercih edebilirsiniz. Duvarlarınızı bu renklere boyayabilir ve tablolarınızı bu renk seçebilirsiniz. Örneğin bebek odalarında açık mavi ve açık pembe kullanabilirsiniz. Özellikle bebek ve çocuk odası tablosu modellerini Tablohane ile uygun fiyatlı olarak satın alabilirsiniz. 

Değerli Sebze ve Meyveler - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Mutfak ve Yemek Alanları İçin Renk Önerileri 

Mutfak ve yemek odalarında renk psikolojisine göre genellikle canlı renkler kullanmalısınız! Mutfak duvarlarında özellikle duvarları süsleyecek tablolarda metabolizmayı hızlandırması, enerji vermesi açısından sarı, turuncu, pembe ve yeşil gibi renk seçimi yapılabilir. Bu renklerin bir arada olduğu rengârenk mutfak tabloları ve yemek odası tabloları için Tablohane’yi ziyaret edebilir ve buradan uygun fiyatlı olarak kanvas tablo, MDF tablo vb. şeklinde sipariş verebilirsiniz.

Stop Dreaming Start Doing - Kanvas Tablosu

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Çalışma Odası İçin Renk Önerileri 

Çalışma odanızda odaklanmayı kolaylaştıran ve yaratıcılığınızı arttıran renkler tercih etmelisiniz! Açık mavi, mor ve sarı renkleri değerlendirebilirsiniz. Kahverengi ya da siyah rengi masanızda ve duvarlarınızdaki tablolarda tercih edebilirsiniz. Çalışma odanız için renk psikolojisine göre Tablohane’den çalışma odası tablosu çeşitlerine bakabilirsiniz. Ayrıca oldukça zarif ve asil görünüm sergileyen siyah altın kadın tabloları ve çeşitli soyut tablolara da ulaşabilirsiniz. Tüm bunları Tablohane ile uygun fiyatlı tablo olarak satın alabilirsiniz.

Önceki yazımıza https://www.tablohane.com/blog/dijital-sanat-nedir-1265 linkinden ulaşabilirsiniz.

Başlık