Tablolar ile Sanat Terapisi Nasıl Yapılır?

Tablolar ile Sanat Terapisi Nasıl Yapılır?

Geçmişten itibaren sanat, yaşamın her alanında insanın kendini ifade etmesi, iletişim kurması, özellikle iyileştirmesi için önemlidir. Peki ya sizce tablolar ile sanat terapisi insana ne hissettirir? Mesela bize göre sanat, huzuru, mutluluğu, özlemi, aşkı bazen de yalnızlığı hissettirir. Yalnızlık derken kötü anlamda değil tabii ki. Zaman zaman kişiler yalnız kalmayı, yalnızlığın verdiği mutluluğu hissetmeyi ister. Bunlar sizler için farklılaşabilir. Yani sanatın hissettirdikleri göreceli ama değerli duygulardır. 

İlk cümledeki insanın kendini sanat ile iyileştirme konusuna gelirsek bizler sanatın tedavi edici güçleri olduğuna inanırız. Ve bu gerçektir. Bunun kanıtı doktorlar tarafından söylenen, “Ruh-sinir hastalığına sahip bireyler kendilerini genellikle çizim ve farklı sanat eserlerini yaparak ifade ederler. Böylelikle çoğu kişiyi, sanatı bir iyileştirme yolu olarak keşfetmeye yöneltir” sözüdür. Sanat eserleri denilince ise benim aklıma tablolar ve bu tablolar ile sanat terapisi geliyor! Sizce tablolar ile sanat terapisi mümkün müdür? Mümkünse tablolar ile sanat terapisi nasıl yapılır? İşte bugünkü konumuz tam da bu! Fakat ilk sanat terapisi nedir sorusuna cevap bulmalıyız.

The Scream - Çığlık

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Sanat Terapisi Nedir?

Sanat terapisi, kişilerin psikolojik sorunlarının sanatsal yöntemlerle tedavi edilmesini sağlayan bir terapi yöntemidir. Resim, heykel, tiyatro ve dans gibi farklı sanat dallarıyla kişilere psikolojik yardımda bulunmayı hedefleyen terapi, kişinin kendisini ifade etme şansını sağlayan bir alandır. Terapide uygulamalı psikolojik teoriler ile terapötik (tedavi edici) ilişki ön plandadır. Sanat terapisi, psikoterapiyi yürütebilecek bilgi ve yetkinliğe sahip bir uzman sanat terapisti eşliğinde gerçekleştirilir. Bu sebeple geçerli enstitüler tarafından verilen sanat terapisi eğitimleri, Psikoloji, PDR lisans mezunlarına açıktır. Tıptaki psikiyatri uzmanları da sanat terapisi eğitimi şartıyla bu eğitimi verebilirler. 

Sanat terapisi kaç yaş için uygundur sorusunu sorduğunuzu duyar gibiyiz. 7’den 70’e her yaştaki kişi için uygun olan sanat terapisi, özellikle duygusal travmalarını dışa vurmakta zorlananlar açısından önemlidir. Terapide duyusal, algısal, kinestetik, sembolik yollardan faydalanılır, görsel ifadeyle deneyimlerin dile getirilmesi kolaylaşır. Örneğin bazen kişinin yaşadığı sorunları anlatması zordur, böylelikle sanat terapisinden faydalanılabilir. Çünkü sanat, bilinçaltının daha kolay dışa vurmasını sağlar. Bu bağlamda diyebiliriz ki sanat terapisinin amacı, kişinin kendini ifade etme yollarını keşfetmesiyle yeni başa çıkma becerileri geliştirmesine yardımcı olmaktır. 

İngilizce “Mindfulness” terimi ile ifade edilen sanat psikoterapisi anın farkında olma anlamına gelir. Sanatla desteklenmesinin sebebi, sürekli değişkenlik gösteren duygu ve düşüncelerin serbest olarak odaklanıp izlenmesidir. Sanat Tarihi terapisi ise Sanat Tarihi ve Psikoloji alanlarını bir araya getiren yöntemdir. Sanatçı eserine madde üzerinden ruhunu yansıtarak şekil verir. Sanatçının amacı sanat eserleri aracılığıyla estetik deneyimi yaşatmak ve psikolojik yönden iyi oluşu arttırmaktır. Tüm bu bilgilerle tablolar ile sanat terapisi mümkün diyebiliriz. 

No. 7

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Sanat Terapisi Çeşitleri Nelerdir?

İletişim kurma ihtiyacı ve yeteneği kişiler için gereklidir. Bu yüzden sözel iletişimde başarılı olunmadığı zaman sanat terapisi çeşitleriyle sembolik iletişimler geliştirilir. Sanat terapisi, farklı uygulama çeşitlerini kapsar. Başta resim terapisi olmak üzere dans, müzik, psikodrama, yazı, film-sinema vb. bu terapinin çeşitleri arasına girebilir. Resim terapisi en sık tercih edilen, en özgür hissettiren sanat terapilerindedir. Yaygın sanat terapisi teknikleri ise tablo, kil ile çalışmak, çizim, fotoğrafçılık, heykeltıraşlık, boyama, karalama sanatı ve kolaj çalışmasıdır. Bu terapi yönteminde kişi, duygularını sanatla dışa vurur. İç dünyasını yansıtan sanat eserlerini ortaya çıkarır. Bu da bizi yine tablolar ile sanat terapisi mümkündür sonucuna ulaştırır. 

Sanat Tarihi’nde dışavurumcu sanat terapisi örnekleri olarak ortaya çıkmış birçok eser vardır. Bu eserler sanatçıların kendi iç dünyalarını dış dünyaya aktarma sanatı olarak görülebilir. Eğer bu tarz tablolarla evinizin, ofisinizin duvarları süslemek isterseniz dışavurumculukta öne çıkan Mark Rothko eserlerine Tablohane’den göz atabilir, farklı tablo çeşitleri arasından cam, kanvas, MDF tablo şeklinde sipariş verebilirsiniz.

Balancement

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Sanat Terapisinin Faydaları Nelerdir?

Sanat terapisinin en önemli faydası kişinin bilinçaltında bastırdığı duygu ve düşüncelerini açığa çıkararak ifade etmesidir. Örneğin tablolar ile sanat terapisi yapan kişi sanatsal yönünü keşfedebilir, duygularını tablolara aktarabilir. Kişinin yaratıcılığının ortaya çıkmasını, içgörü kazanmasını, sosyal becerilerinin gelişmesini sağlar. Örneğin sanat terapisi alanlar, zamanla insanlar ile olan iletişimini güçlendirebilir ve kendini daha rahat ifade edebilir. Sanat terapisi etkinlikleriyle bilişsel-duyusal motor becerilerinin gelişimine katkıda bulunur. Özellikle çocuklarda sanat terapisi ile küçük kas-büyük kas motor becerileri gelişir. Bunlar hâricinde kişi stresle daha kolay ve güçlü bir şekilde baş edebilir, özgüveni artar, kendini keşfeder. 

Sanat Terapisi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Sanatın insan psikolojilerine etkileri büyüktür. Sanat terapisi çoğu psikolojik rahatsızlık için tek başına veya diğer terapi teknikleriyle uygulanabilir. Örneğin Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemiyle birlikte sanat terapisine yer verebilir. Sanat terapisi; depresyon, duygusal zorluklar, ailevi ve ilişkisel problemler, dönemsel sorunlar, yeme bozuklukları, kaygı, stres, dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu, yüksek anksiyete sorunu, konuşma güçlüğü, madde bağımlılığı, psikososyal problemler, diğer sağlık problemleriyle ortaya çıkan psikolojik sorunlara iyi gelir. Tüm bu bilgilerden sonra tablolar ile sanat terapisi sürecine göz atmaya ne dersiniz? İşte size başyapıtlar ile sanat terapisi!

Sahnedeki Dansçı

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Tablolar ile Sanat Terapisi Süreci Nasıl İşler?

“Yüzünüzü görmek için aynayı, ruhunuzu görmek için sanatı kullanırsınız.” George Bernard Shaw bu sözüyle iç dünyamızı yansıtmanın yolunun sanattan geçtiğini anlatmak istemiştir. Araştırmalar sonucunda, insan beyninin sembolleri algılamaya, anlamlandırmaya daha müsait olduğu ispatlanmıştır. Kelimelerin yetersizliğinde duyguları açığa vurmak için yaratıcılığı kullanan sanat terapisi, yenilikçi, derinlemesine bir bakış açısıyla iyileşmeyi kolaylaştıran güçlü bir araç ve süreçtir. Tablolar ile sanat terapisi süreci de bu anlayışla işler. İlk iş sürece güvenmekle başlar. Sanat terapisiyle geçmişten gelen herhangi bir sanat geçmişine veya beceriye ihtiyaç yoktur. Tablolar ile yapılan terapide de bu durum böyledir. Önemli olan sizin süreç boyunca sabırlı, ilgili, istekli olmanızdır. Yaratıcılığınızı kullanarak aktif sanat üretimi yapabilir, tablolarınızda iç dünyanızda yaşadığınız ama dile dökemediğiniz her konuyu resmedebilirsiniz. 

Resim, özgür bir kavramdır. Neyi, nasıl isterseniz o şekilde tablolara aktarabilirsiniz. İşte sanat terapisi tam da bunun içindir! Sizler bu süreçte kendinizi ifade edebilmeyi, varsa psikolojik sorunlarınızı aşmayı, sanatsal yönlerinizi ortaya çıkarmayı öğreneceksiniz. Örneğin tabloları ile sanat terapisi yapılan birçok sanatçı vardır. Vincent Van Gogh, Edward Munch, Ernst Ludwig Kirchner, Mark Rothko gibi… Siz de bu süreçte Edward Munch’ın “The Scream” ve Paul Gauguin’in “The Siesta” isimli dışavurumcu tablolarıyla Ernst Ludwig Kirchner’in eserleri için Tablohane’yi inceleyebilirsiniz.

Le Christ marchant sur la mer - Christ Walking on Water

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Tablolar ile Sanat Terapisi Örnekleri

Sanat terapisi örnekleri olarak özellikle tablolar konusunda dışavurumcu sanat terapisi örnekleri dikkat çekicidir. Wassily Kandinsky’ın “Sarı, Kırmızı, Mavi”, ve Emil Nolde’nin “Dansçılar” isimli tabloları, tablolar ile sanat terapisi örnekleri arasındadır. Oskar Kokoschka, James Ensor da dışavurumcu tablolar yapan sanatçılardandır. “Tablolar ile Sanat Terapisi Nasıl Yapılır?” konusunun sonuna geldik. Ünlü ressamların başyapıtları ile sanat terapisi yapıldığını ve duygularımızı ifade etmekte bunun önemli bir yol olduğunu unutmayalım!

Bir önceki yazımıza https://www.tablohane.com/blog/tiny-house-dekorasyonu-kucuk-alanlar-icin-yaratici-cozumler-1269 linkinden ulaşabilirsiniz.

Başlık