Zen Tarzı Dekorasyonda Huzuru Yakalamak İçin Seçilmiş Tablolar

Zen Tarzı Dekorasyonda Huzuru Yakalamak İçin Seçilmiş Tablolar

Çok erken dönemlerde Asya’da başlayan Zen tarzı , zamanla Japonya başta olmak üzere Amerika ve Avrupa’ya hızla yayılmıştır. Zen tarzı, sanattan ev dekorasyonuna kadar pek çok alana yayılmış geniş kültürü ve Zen felsefesine dikkat çeker. Bu noktada tablolar gibi dekorasyonu tamamlayıcı öğeler de önemli rol oynar. Tablohane olarak bu içerikte sizleri, Japon Zen Felsefesinin ev dekorasyonuna yansımalarına ve Zen tarzı dekorasyonda kullanabileceğiniz tabloların nasıl olabileceğine dair keyifli bir yolculuğa davet ediyoruz.

Zen Tarzı Dekorasyon Nedir? 

Dekorasyon yaşam alanımızı güzelleştiren, estetize eden bir kavramdır. Zen tarzı dekorasyon da yıllardır var olan ve plastik sanatlardan güzel sanatlara kadar varlığını koruyan bir dekorasyon çeşididir. Zen dekorasyonun kökeni, 1500’lü yıllara kadar uzanır. Genel anlamıyla; sadeliği, modernliği ve minimalizmi yansıtır. Ev dekorasyonunda ise genellikle ahşap, keten, bambu, taş gibi doğal malzemeler kullanılır. Ayrıca Zen tarzında daha çok doğal tonlar olarak nitelendirebileceğimiz, rahat ve huzurlu hissettiren toprak, bej, kahve tonları ile soluk pembe rengi dikkat çeker. Dolayısıyla bu stil abartıdan ve oryantal üsluptan tamamen uzaktadır. 

Minimalist Sulu Boya Manzara Japon Afişi

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Japon Zen Tarzının Özellikleri Nelerdir? 

Japon Zen felsefesi sanata olduğu gibi kusursuz bir şekilde dekorasyona da yansımıştır. Ancak Zen tarzı dekorasyonda öne çıkan bazı özellikler bulunmaktadır. Bu özellikler ise şu şekildedir; Japon kültürünü de yansıtan sakinlik-dinginlik, huzur, kavramları zen dekorasyonunda adeta vücut bulmuştur. Her detay abartıdan uzak kılınmıştır. Dolayısıyla içindeki sadelik minimalizm ile yarışır. Zen tarzını, dekorasyondan öte bir yaşam felsefesi olarak da düşünebilirsiniz. Hayat nasıl abartılardan uzak ve sade yaşanıyorsa hayatın içindeki her alanda böyle olmalıdır. 

Zen Stil Dekorasyonda Hangi Avantajları Sunar? 

Zen stilinin vazgeçilmez özelliği sadelik olduğu için evinizde veya işyerinizin dekorasyonunda uygulamak isterseniz fazla dekorasyon malzemesi almak durumunda kalmayacaksınız. Az, öz ve sade birkaç dekorasyon ile bulunduğunu alanı Japon Zen felsefesine uygun bir alana dönüştürebilirsiniz. Zen tarzını benimsediğiniz mekanda bu tarzın felsefesine de uygun olarak doğal malzemeler kullanacağınız için bambu, taş veya ahşaptan kendiniz farklı tasarımlar yaparsanız, ortamın doğallığına doğallık katılacaktır. Dolayısıyla Zen tarzı dekorasyon, salonunuza iş yerinize doğal bir ferahlık getireceği gibi, maddi açıdan da cebinizi tatmin edecektir. 

Minimalist Sulu Boya Manzara Japon Afişi

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Zen Tarzı Dekorasyon Önerileri 

Zen’in her ne kadar sade ve benzer tonların egemen olduğu bir alan olduğunu söylesek de sade tasarımlar yapmak oldukça zordur. Öncelikle sade tasarım yapmak ve bu alanda yaşamak için Zen kültür ve felsefesini benimsemiş olmak gerekir. Bunun için Zen tarzı dekorasyonda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. 

Eğer evinizi Zen stiline göre dizayn ettiyseniz, eksik parçaları evinizin ve kültürünü benimsediğiniz Zen’in de bir parçası olan bazı tablolar ile tamamlayabilirsiniz. Bu tablolar arasında; soyut tablolar, manzara tabloları ve Japon tabloları yer alabilir. Üstelik evinizi tamamlayacak olan bu tabloları Tablohane’den yalnızca MDF tablo halinde değil cam tablo seçenekleriyle de satın alabilir ve dekorasyonunuzu daha güçlü bir hale getirebilirsiniz. 

Zen Tarzı Dekorasyonda Tablo Seçiminin Önemi 

Evinizi veya iş yerinizi Zen tarzı dekorasyona uygun bir hale getirmeye gerçekten karar verdiyseniz bu alanda seçeceğiniz tablolar oldukça önemlidir. Çünkü sanat eseri, Zen’in fikri ve felsefesi ile uyumlu olmazsa yaptığınız dekorasyonun pek de bir anlamı kalmaz. Zen stiline uygun tablolar arasında en gözde olanlarından birisi de Enso çemberidir. 

Enso çemberi dümdüz yuvarlak bir çemberdir ve aslında bir sanatsal değeri yok gibi görünür. Fakat enso çemberinin anlamı aslında çok derindir. Özellikle Zen Budizminde vücudun veya zihnin yaratmayı istemediği, izin vermediği bir anı ifade etme amacıyla tek seferde çizilmiş bir çemberdir. Aydınlanmayı, zerafeti, gücü, evreni, temsil eder. 

Enso çemberi dışında doğallık kavramı ile uyumlu dağ tabloları, soyut sanat eserleri, soyut şehir tabloları dekorasyonunuzda kullanacağınız tablolar arasında yer alabilir. Tüm bu doğal ve soyut sanat eserlerinin kanvas tablo modellerine Tablohane’den erişerek dekorasyonunuzun bir parçası haline getirebilirsiniz. 

Sulu Boya Desenli Minimal Manzara

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Zen Tarzı Dekoratif Tablolar Nasıl Seçilir?

Zen tarzı dekorasyona uygun tabloları seçmek daha çok Uzak Doğu yaşam tarzını benimsemekten de geçiyor. Bu stile uygun sanat eserleri seçilirken süslü ve gösterişli tablolar, oryantal-oryantalist tarzda yapılmış sanat eserleri, sentetik veya kimyasal odaklı enstalasyon-sanat çalışmaları ve renk olarak parlak vurgulu canlı renklerin egemen olduğu sanat eserlerinden uzak durulmalıdır. Çünkü Zen tarzı, belirtilen tüm bu özelliklerin tamamen karşısında durur. 

Doğal malzemeler ile basit ve kullanışlı aynı zamanda şık görünen sade tasarımlar ve sanat eserleri Zen stilinin mihenk taşıdır. Özellikle dekorasyonunu Zen tarzına uygun yaptığını bir eve tablo alırken dikkat edilmesi gereken en önemli özellikler yukarıda saydıklarımızdır. Yani, Zen Budizminden, Uzak Doğu sanatı felsefesinden de bildiğimiz gibi zihinsel karışıklığa yer verilmemelidir. Her şey dengeli olmalıdır. 

Doğa Manzaraları ve Soyut Tasarımlar 

Zen dekorasyonuna uygun sanat tabloları arasında en fazla doğa manzaraları ile soyut tasarımlar yer alıyor. Çünkü bu tasarımlar Zen’in yaratmak istediği oluşum ile çok uyumlu. Yani örneğin; bambu, taş, ahşap vb. gibi doğal malzemelere odaklanan Zen tarzı dekorasyonda kullanacağınız doğa manzaraları, evde veya iş yerinde kullanılan malzemeler ile uyumlu bir bütünlük sağlamaktadır. 

Bir başka örnekte ise özellikle doğal tonlarda yani açık krem, kahverengi, yeşil, bej gibi tonlarda yapılan soyut resimler öne çıkar. Bu tablolar, Zen tarzı dekorasyonunu tamamlayarak iç veya dış mekanlarınıza zarafet katar. Zen felsefesinde yatan sadelik fikri, odaklanma, aydınlanma, evren gibi pek çok kavramla ilişkilendirildiği ve altında yatan felsefesi onu önemli yaptığı gibi bu durum soyut eserlerde de aynıdır. Yani fikir açısından da soyut sanat eserleri ve Zen kültürü uyumludur. Soyut sanat eserleri yalnızca atılmış bir çizik ya da daire değildir. Sanatçının anlatmak istediği mesajdan her detay çıkarılabilir tıpkı Zen tarzında olduğu gibi güç basitliktedir. Birbirinden farklı soyut tablolar ve doğa manzaraları tabloları için Tablohane'yi ziyaret edebilirsiniz. 

Soyut Yağlı Boya Görünümlü Özel Seri Röprodüksiyon

Yukarıdaki görsele tıklayarak ürünümüze ulaşabilirsiniz.

Renk Uyumu ve Kompozisyon 

Tablolar her ne kadar Zen tarzı dekorasyonda önemli olsa da bu tabloların içindeki kompozisyon, renk uyumu ve tablonun konulacağı yer de oldukça önemli bir kavramdır. Zen tarzında öne çıkan renklerin kahve tonları ve krem tonları gibi odunsu renklerin ve soluk pembenin ve koyu yeşil gibi doğayı anımsatan renklerin olduğunu söylemiştik. Yine bu tonlarda evin veya iş yerinizin dekorasyonunda kullandığını bu tonlarla uyumlu tasarım ve sanat eserlerini kullanmak anlamlı olacaktır. 

Kompozisyon kavramına ise özellikle Zen dekorasyonunda sanat eserini veya tasarımını çevreleyen alan ile ilişkisine dikkat etmek gerekir. Sıkışık olan bir alana tasarımı veya sanat eserini koymak yerine alanı belli aralıklarla boş bırakarak dizayn etmek ortamın sakin, sade ve dengede kalması açısından oldukça önemlidir. Tablo her ne kadar sade, belirli tonların hakim olduğu, soyut veya doğa manzarası olarak öne çıksa da sıkışık bir alana koyulması ortamın atmosferini bozacaktır. Bu süreçte mekanlarınıza uygun tablo arayışlarınız için Tablohane’yi ziyaret edebilirsiniz. Böylece sunduğumuz farklı çerçeve ve tablo modelleri ile dekorasyonunuzu tamamlayabilirsiniz.

Önceki yazımıza https://www.tablohane.com/blog/mitoloji-konulu-tablolar-ve-hikayeleri-1251 linkinden ulaşabilirsiniz.

Başlık